Michel Kleinjan

Michel Kleinjan Liedekerke 1987

Michel Kleinjan Liedekerke 1987

In 1986 volgde ik mijn eerste klimcursus bij de Nederlandse Bergsport Vereniging. Ik was 16 jaar toen ik mijn examen rotsklimmen behaalde. Diezelfde zomer beleefde ik mijn eerste klimavonturen in de Corsicaanse bergen. Vele weekenden met de NBV naar de Belgische rotsen volgden. In 1989 behaalde ik mijn HAVO diploma en had ik zelf leren trainen voor het klimmen.

Dat jaar startte ik mijn studie aan de Academie voor Lichamelijke opvoeding in Den Haag. De fysiologie college’s leerde me hoe training werkte en ik trainde steeds efficiënter voor het klimmen. In de zomer van 1990 leidde ik de eerste sportklim cursus op Corsica. Op de terugweg naar Nederland opende ik de eerste Nederlandse sportklimroute in Buoux: Chrysalide 7b.

Meer training en kennis volgde. In Nederland bouwde ik in de jaren ’91 t/m ’94 de klimroutes voor de Nederlandse kampioenschappen. Mijn klimniveau in de rotsen steeg in die drie jaar naar 8a. In de winter van 1993 opende ik in La Turbie, Monaco de sportklim route la Petit Joueur d’absentenir 7c+. Een jaar later in 1994 opende ik samen met Maarten Verburg in de Gorges du Verdon als eerste Nederlanders een multi pitch route: De Gevangenpoort 7b+, 150 meter. In dat zelfde jaar ben ik getrouwd met mijn lieve vrouw Leonoor Kleinjan. Direct na ons trouwen namen wij onze intrek in onze nieuwe woning, een zelf gebouwde camper en trokken naar de Franse klimrotsen. Klommen daar een jaar en keerden in 1996 terug naar Rotterdam.

Van 1996 tot 1999 was ik full time route bouwer. Door mijn ervaring met training en zelfcoaching werd ik betrokken bij de opleidingen en trainingen van de multinational IBM. Van 2000 tot 2010 ben ik werkzaam geweest in de ‘professional in the training en coaching industry’. Behaalde tussen 2000 en 2002 mijn diploma’s master coach, Neuro Linguïstisch Programmeren en werkte voor de top 300 bedrijven in de financiële en verzekeringssector.

Olympische spelen Beijing Robert Bouten

In 2007 werd ik benaderd door Robert Bouten met de vraag of ik hem wilde coachen zodat hij als wild water kanoër aan de Olympische spelen in Beijing meedoen. Dat was voor mij het moment dat mijn sport passie weer opbloeide. Ik hielp hem zijn sport carrière op Olympisch niveau te brengen. Robert werd 9e.

 

In 2011 maakte ik plannen om gehoor te geven aan mijn ontvlamde sport passie. Het was nota bene op mijn verjaardag, 28 oktober, dat Leonoor tijdens een vakantie zei: ”ga weer klimmen; dat is ook topsport”.

Dat deed ik en in 2012 begon ik weer te trainen en mijn visie te vormen op klimmen als topsport. In diezelfde zomer klom ik weer 7a. Ik overlegde met de sportbond, verdiepte mij in trainingsleer, las alles over sportklimtraining in de laatste 10 jaar en trainde zelf, als een topsporter.

Het maakt mij gelukkig! Sponsors meldde zich en de bal was gaan rollen. In het voorjaar van 2012 startte ik met de persoonlijke training en coaching van een Rotterdams talent van toen 16 jaar. Toen ik hem vroeg wat zijn ambitie was zei hij dat hij op zijn 16e  8a wilde klimmen. We zijn aan het werk gegaan en in de week dat hij 17 jaar werd klom hij 8a!

Max_Ruys

Max Ruys

Nu geef ik niet alleen training maar train mee en heb ik doelen en ambities. Het is een feest om dit te mogen doen en de nieuwe generatie de kans te bieden zich als sportmens optimaal te kunnen ontwikkelen. Nu ben ik vooral coach en trainer voor buitensporters die verder willen!